Pages

vendredi 10 octobre 2014

Gâteau à étage ou Layer Cake


Je vous présente le gâteau d'anniversaire de Grégory ! C'est la deuxième fois que je le fais, j'ai trouvé la recette ici et ma foi il était toujours aussi surprenant. L'association chocolat/épices est forcément gagnante puis le petit goût frais et salé du cream cheese, une merveille.

Bon par contre, il n'est pas aussi beau que celui sur Carnets Parisiens et je me suis vraiment donnée du mal pour sortir ma plus belle écriture (Quoi ? J'ai recommencé quatre fois ?) mais il a quand même beaucoup plu, surtout au principal intéressé !


Alors comment j'ai fait ? Et bien j'ai suivi la recette du lien que j'ai cité plus haut. La réécrire serait copier.

Néanmoins, j'ai apporté ma touche personnelle en remplaçant l'extrait de vanille par la pulpe d'une gousse de vanille. Pour le glaçage, j'ai volontairement omis la plaquette de beurre et j'ai utilisé du mascarpone (250g). J'ai également réduit la quantité de sucre glace dans la préparation du glaçage. Concernant le cream cheese, j'ai utilisé du fromage frais à tartiner basique, style St Môret ou Carré Frais.

On est quand même bien servi en France niveau qualité et variété de fromage alors je ne vois pas pourquoi on devrait se prendre la tête à trouver absolument du Philadephia. Je trouve que ça n'apporte rien d'exceptionnel et c'est plus onéreux pour la même qualité, le même goût et la même texture, approximativement. Mais ce n'est que mon avis. (Et vive la France !)


**English version**


Here's Gregory's Birthday cake! I've made this fabulous cake twice, I found the recipe here and it was still stunning. Chocolate and spices always win and the fresh and salty cream cheese tasted just perfect.

Okay, it's not as beautiful as the one on Carnets Parisien but I did my best, especially for the handwritting message with melted chocolate. Anyway, everybody loved it and so did the one whom it was made for.


About the recipe, I changed of few things. 
For example, I did not used butter for the frosting but a cream cheese-mascarpone combo. And a I substituted vanilla extract for the pulp of a real vanilla bean. I also reduced the amount of icing sugar in the frosting batter.

Preparation: 30 mins - Bake: 45 mins - Rest: 6 hours

Ingredients:

For the cake:
  • 3/4 cup flour
  • 3/4 cup powdered almonds
  • 7 oz or 1 cup chocolate, melted
  • 5 eggs
  • 1 1/2 stick butter
  • 1 1/4 cup icing sugar
  • 1 tbsp granulated sugar
  • 1 1/2 tsp cinnamon
  • 1/2 tsp cardamom
  • 1/2 tsp anise
  • 2 pinches red chili powder
  • 1 vanilla bean
  • 1 pinch salt
For the frosting:
  • 16 oz cream cheese
  • 9 oz mascarpone
  • 1 cup icing sugar



1. Preheat oven to 400°F.
  
2. In a bowl, sift flour, powdered almonds and icing sugar.

3. Crack the eggs and separate whites and yolks. Beat the egg whites until stiff with a pinch of salt and add the sugar at the end. 

4. In a microwave, melt the chocolate and the butter. Cut the vanilla bean in a half on its length and extract the seeds with the point of a knife. Add it with the other spices and egg yolks to the chocolate. Stir energetically in order to avoid yolks to be cooked.

5. Add the sifted flour/almonds/sugar. Then, blend very carrefully the egg whites until well combined. 

6. Pour into two 8 inches diameter pans and bake for 45 minutes until a knifepoint inserted comes out clean. Let it cool gently. 

7. Whisk cream cheese, mascarpone and icing sugar. Divide each cake into 2 disks. You get 4 disks. Set the first one on a platter and spread the frosting on the top of it. Do the same with the rest of each disks. Spread the leftover frosting on the whole cake and decorate as you wish. 

I chose to serve the cake chilled so I made it the day before. But you can refrigerate only for 1 to 6 hours. Depends on your taste !


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire